Černicová limonáda so šalviou
1 šálku černíc, 4 lístky šalvie a 2 polievkové lyžice stevi cukru rozdrvte na kašu. Hotovú zmes vlejte cez sitko do karafy, pridajte šťavu z jedného citróna a 1,5 l minerálky. Limonádu dobre premiešajte, aby sa cukor rozpustil. Servírujte vychladené v pohári s ľadom a lístočkom šalvie.
Čučoriedkovo – levanduľová limonáda
Zmiešajte 300 g popučených čučoriedok, 3 polievkové lyžice trstinového cukru a pár kvetov levandule. Pripravenú zmes zmiešajte s 2 l vody a nechajte vychladiť. Podávajte v pohári s ľadom a kvietkami levandule.
Domáce sirupy – potešenie na leto aj na zimu
Príprava domácich sirupov, to je letná klasika spracovania ovocia, na ktorú nedali dopustiť už naše babičky. Malinovka z domáceho sirupu im následne robila spoločnosť počas celého roka a pripomínala im letné slnečné lúče aj počas pochmúrnych zimných dní.
Pripraviť domáci sirup je jednoduchšie, než by sa mohlo zdať. Podobne, ako pri príprave domácej limonády, ani pri sirupe sa nemusíte báť experimentovania. Vyskúšajte babičkin žihľavový sirup alebo niektorú z nasledujúcich sirupových inšpirácií:
Malinový sirup s bazou, mätou a medovkou
600 g malín, 300 g bazy, zopár lístkov mäty a medovky, šťavu zo 4 citrónov a 75 g kyseliny citrónovej zmiešajte s 4 l prevarenej vychladenej vody. Zmes zakryte, umiestnite na tmavé miesto a lúhujte 24 až 36 hodín. Hotovú zmes sceďte do väčšieho hrnca a na miernom plameni priveďte do varu. Keď sa sirup začne variť, postupne pridajte 3 kg kryštálového cukru. Varte za stáleho miešania až kým sa všetok cukor rozpustí.