Sladké pletenky

Uložiť (0)
ClosePrihlásenie

Nemáte účet? Zaregistrujte sa

Recepty Fresshion

Ingrediencie

  • jedna veľká/ 3 malé
  • 450g hladkej múky
  • 140g SweetFamily krupicového cukru
  • 70g roztopeného masla
  • 1 vrecúško sušeného droždia
  • 1/2 lyžičky škorice
  • 1/2 lyžičky mletého zázvoru
  • 1/2 hrnčeka teplého mlieka
  • 1 vajce (plus na potretie)
  • mak a SweetFamily hnedý cukor na posypanie
  • štipka soli

V miske zmiešame múku, cukor, droždie, soľ, škoricu a zázvor.Maslo si roztopíme a necháme trochu vychladnúť. Tak isto zohrejeme aj mlieko, aby bolo teplé, nie horúce. Do suchej zmesi pridáme vajíčko a mlieko, poriadne zamiesime a pridáme aj maslo. Cesto miesime niekoľko minút, kým nie je vláčne a neodlepuje sa od stien misky. Posypeme trochou múky a necháme kynúť na teplom mieste približne hodinku.

Teraz záleží na vás, či urobíte jednu veľkú pletenku, alebo niekoľko menších. Ja som urobila tri – cesto rozdelíme na tri rovnaké časti. Každú časť rozdelíme na štyri časti – dve väčšie a dve menšie. Z dvoch väčších bude spodná časť – urobíme dva šúľky hrubé približne ako palec a zapletieme ich dokopy. To celé ešte zatočíme do kruhu. S dvoma menšími časťami cesta urobíme to isté, a položíme ich na vrch. Pletenky necháme na plechu ešte kysnúť aspoň 15 minút.

Potom potrieme vajíčkom, posypeme cukrom a makom. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C kým nie sú z vrchu zlaté. Pokiaľ do nich pichnete špajľou a ešte sú lepkavé, stačí ich prikryť alobalom a piecť ďalej. Pre istotu ich však častejšie kontrolujte, aby sa nepresušili.

Zdieľať

Vložiť komentár