Ingrediencie

jedna veľká/ 3 malé

450 ghladkej múky

140 gSweetFamily krupicového cukru

70 groztopeného masla

1 vrecúško sušeného droždia

1/2 lyžičky škorice

1/2 lyžičky mletého zázvoru

1/2 hrnčeka teplého mlieka

1vajce (plus na potretie)

mak a SweetFamily hnedý cukor na posypanie

štipka soli

Sladké pletenky

Recepty Fresshion - 10.01.2019 14:56  

V miske zmiešame múku, cukor, droždie, soľ, škoricu a zázvor.Maslo si roztopíme a necháme trochu vychladnúť. Tak isto zohrejeme aj mlieko, aby bolo teplé, nie horúce. Do suchej zmesi pridáme vajíčko a mlieko, poriadne zamiesime a pridáme aj maslo. Cesto miesime niekoľko minút, kým nie je vláčne a neodlepuje sa od stien misky. Posypeme trochou múky a necháme kynúť na teplom mieste približne hodinku.

Teraz záleží na vás, či urobíte jednu veľkú pletenku, alebo niekoľko menších. Ja som urobila tri - cesto rozdelíme na tri rovnaké časti. Každú časť rozdelíme na štyri časti - dve väčšie a dve menšie. Z dvoch väčších bude spodná časť -  urobíme dva šúľky hrubé približne ako palec a zapletieme ich dokopy. To celé ešte zatočíme do kruhu. S dvoma menšími časťami cesta urobíme to isté, a položíme ich na vrch. Pletenky necháme na plechu ešte kysnúť aspoň 15 minút.

Potom potrieme vajíčkom, posypeme cukrom a makom. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C kým nie sú z vrchu zlaté. Pokiaľ do nich pichnete špajľou a ešte sú lepkavé, stačí ich prikryť alobalom a piecť ďalej. Pre istotu ich však častejšie kontrolujte, aby sa nepresušili.

 

Komentáre

 
 

Podobné články