Získal pomenovanie podľa cyklistických pretekov medzi mestami Paríž a Brest. Ide v podstate o francúzsku verziu našich tradičných odpaľovaných venčekov. Nenechajte sa však zmiasť vzhľadom, príprava je v určitých krokoch odlišná. Čo ale majú tieto zákusky spoločné, je lahodné odpaľované cesto. V našom recepte nájdete podrobný postup, ako si ho pripraviť aj u vás doma. Inšpirujte sa!
Lieskovoorieškové praliné:
- Lieskové oriešky najprv dáme do vyhriatej rúry na 15 minút mierne upiecť. Budú mať výraznejšiu chuť.
- Cukor roztopíme na panvici na karamel a zasypeme ho upečenými orieškami. Zmes dobre premiešame a rýchlo presunieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme úplne vychladnúť.
- Potom zmes rozmixujeme s olejom vo výkonnom mixéri na pastu.
Dobré rady na záver:
- Príprava odpaľovaného cesta bude vyžadovať zvýšenú pozornosť – hlavne pri samotnom varení, kedy je dôležité zmes sledovať, aby sa nepripálila. Zároveň je kľúčový aj proces chladenia, ktorý rozhodne nepodceňte.
- Náplň do cesta nanášajte cukrárenskou špičkou, vďaka ktorej docielite jemné vlnky po obvode, ktoré sú pre tento zákusok typické.
- Pri tomto type zákuska si na plnenie vyberte stredne veľké cukrárenské špičky, aby vás neprekvapilo, že sa cez primalé cesto nedostane von.
- Ak vám to čas dovolí, nechajte vanilkový krém odležať v chladničke po dobu 2 – 3 hodín. Nezabudnite ho prikryť potravinovou fóliou, aby ste zabránili vzniku nežiaducej kože na jeho povrchu.
- Pri plnení cesta krémom rozhodne nešetrite – paris bresty sú špecifické bohatou plnkou.
Milý čitatelia, mali ste už možnosť vyskúšať prípravu paris brestov? Ak áno, čím ich zvyknete vylepšiť? Podeľte sa s nami o vaše tipy a rady. Tešíme sa na všetky postrehy!