Linecké pečivo je neodmysliteľnou súčasťou Vianoc a vianočného pečenia. V každej rodine sa naň nájde obľúbený a overený recept. Ak ste však ešte neskúšali pridať do cesta orechy, inšpirujte sa naším receptom a skúste počas týchto sviatkov niečo nové. Vďaka orechom bude pečivo ešte lahodnejšie.
Ingrediencie
- 325g hladkej múky
- 110g mletých vlašských orechov
- 120g práškového cukru
- 4 žĺtky
- 250g masla
- 20g vanilkového cukru
- 200g prepasírovaného marhuľového džemu
- 100g karamelovej čokolády Callebaut
- 100g tmavej čokolády
- 2ČL kokosového oleja
- kúsky orechov a troška mletých orechov na ozdobovanie
* Z uvedeného množstva pripravíte zhruba 35 – 40 ks pečiva.
Postup
- Múku, cukor, orechy, zmäknuté maslo, vanilkový cukor a žĺtky spolu vymiesime na hladké cesto.
- Zabalené do fólie ho dáme stuhnúť do chladničky aspoň na 5 hodín (ideálne cez noc).
- Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske a formičkami vykrajujeme obľúbené tvary, napríklad kolieska a srdiečka.
- Pečieme ich pri 180 °C 9 – 10 minút.
- Po upečení ich necháme vychladnúť a až následne plníme džemom.
- Aby sa linecké pečivo s džemom dobre spojilo, musí odstáť aspoň 5 hodín.
- Linecké pečivo namáčame do roztopenej tmavej alebo karamelovej čokolády. Čokoládu vždy rozpúšťame vo vodnom kúpeli a ku každej môžeme pridať 1 ČL kokosového oleja, aby bola lesklejšia.
- Nakoniec pečivo ozdobíme kúskom orecha a mletými orieškami.
Buchtová sladká dielňa radí
Dbajte na to, aby bolo cesto studené, vtedy sa vám s ním bude pracovať najlepšie, takže aj samotný výsledok bude podľa predstáv.
Dobré rady na záver
- Orechové linecké pečivo plňte džemom podľa chuti – skvelo sa hodí aj jahodový či kyslejší ríbezľový, prípadne višňový.
- Ak radi experimentujete, môžete pečivo spojiť aj orechovým maslom (mandľovým, z kešu).
- Vyskúšať môžete aj linecké pečivo s penou.
V akej kombinácii by ste chceli vyskúšať recept na orechové linecké pečivo? Máte obľúbený typ čokolády, prípadne posýpky, na ktorý nedáte dopustiť? Neváhajte sa s nami podeliť o svoje preferencie.
Zdieľať