Ingrediencie

Korpus:

1 malé vajce

250 g hladkej múky

50 g práškového cukru

170 g masla

štipka soli

Citrónová plnka:

3 žĺtky

120 ml citrónovej šťavy

200 g kryštálového cukru

50 g Zlatého klasu

100 ml vody

štipka soli

100 g masla

Snehová vrstva:

3 bielky

150 g krupicového cukru

½ PL škrobu

* Z uvedeného množstva vznikne dezert, ktorým pohostíte približne 12 ľudí.

Citrónový tart so snehom

- 13.04.2023 10:00  

Azda ani neexistuje sviežejší koláčik hodiaci sa na akúkoľvek párty. Rôznorodosť textúr a rafinovaná kombinácia chutí robí z citrónového tartu skutočne unikátny dezert. Efektný dizajn síce môže pôsobiť tak, že sa pri jeho príprave zapotíte, no opak je pravdou. Nájdite si na jeho prípravu čas a on sa vám odvďačí splynutím intenzívnych chutí.

 

Postup:

 
  • Studené maslo nakrájame na kocky a zmiešame s ostatnými surovinami.
  • Vypracujeme cesto a presunieme ho do formy s priemerom 23 cm – ideálne s vyberateľným dnom. Cesto stláčame rukami tak, aby vyplnilo dno i boky formy.
  • Cesto popicháme vidličkou a dáme do mrazničky oddýchnuť. 
  • Citrónovú plnku pripravíme zmiešaním citrónovej šťavy a cukru, ktoré ohrievame v hrnci dovtedy, kým sa cukor nerozpustí. Vznikne nám niečo ako citrónový sirup
  • Zlatý klas zmiešame s vodou a následne so žĺtkami a štipkou soli. 
  • Tretinu citrónového sirupu zmiešame so žĺtkovou zmesou a nakoniec ju nalejeme do zvyšnej časti sirupu a uvaríme hustý puding. Na záver doň primiešame kocky studeného masla.
  • Puding vylejeme na cesto vo forme, ktorú sme vybrali z mrazničky, a pečieme pri 180 °C 30 minút
  • Bielky vyšľaháme s postupne pridávaným cukrom do pevného snehu. Následne pridáme škrob a zašľaháme. Lyžicou presunieme na upečený koláč a pečieme ďalších 20 minút na 130 °C. 
  • Po dopečení necháme tart poriadne vychladnúť.

Buchtová sladká dielňa radí: Cesto môžeme rozvaľkať, bude sa lepšie prenášať do formy. Pretŕčajúce časti cesta zrežeme podľa formy.

Dobré rady na záver:

  • Ak si nie ste istí, formu môžete vymazať maslom a vysypať trochou múky, prípadne na jej dno použite papier na pečenie a vymažte boky, aby sa cesto po dopečení ľahko oddelilo.
  • Okrem citrónového tartu si podobným spôsobom môžete pripraviť napríklad aj malinový.
  • Tart krájajte ostrým nožom, pretože korpus bude chrumkavý a môže sa ľahko drobiť.
 

Komentáre

 
 

Podobné články