Ingrediencie:

Suroviny na cesto:

7 vajec

150 g krupicového cukru

20 g vanilkového cukru

kôra z 1 citróna

190 g hladkej múky

50 ml oleja

Malinový nálev:

150 g mrazených malín

100 ml vody

1 pomaranč

50 ml malinového sirupu

100 ml rumu 38 %

pár kvapiek rumovej arómy

4 PL trstinového cukru

Pomarančový nálev:

1 pomaranč

250 ml vody

100 g trstinového cukru

40 ml rumu 38 %

Náter:

300 g malinového džemu

Na dozdobenie:

Lyofilizované maliny alebo pomarančová kôra

Cukrová poleva:

3 PL malinového nálevu

150 g práškového cukru

*Z uvedeného množstva pripravíte približne 16 kusov punčových rezov.

Moderné punčové rezy

- 12.04.2022 14:44  

Mnohí ich poznáme ešte z čias nášho detstva, kedy zdobili stoly s pohostením na oslavách alebo pri iných špeciálnych udalostiach. Inak to nie je ani dnes – na punčové rezy stále nedáme dopustiť. Vláčne cesto a nezameniteľne svieža chuť. Vyskúšajte náš recept na ich (ne)tradičnú modernú verziu.

 

Postup:

 
  • Oddelíme bielky od žĺtkov. Žĺtky vyšľaháme so 75 g cukru a olejom do svetlej peny. Potom primiešame hladkú múku a postrúhanú citrónovú kôru. 
  • Bielky vyšľaháme do tuhého snehu so zvyšným cukrom a vanilkovým cukrom. Nakoniec ich opatrne zmiešame so žĺtkovou zmesou.
  • Zmes preložíme do formy 20 × 30 cm vystlanej papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 °C približne 30 – 40 minút.
  • Korpus vyberieme z formy a necháme vychladnúť.
  • Malinový nálev si pripravíme tak, že mrazené maliny rozvaríme s vodou. Následne ich prepasírujeme a zmiešame so všetkými ostatnými surovinami.
  • Pomarančový nálev získame zohrievaním pomarančovej šťavy s vodou a cukrom, až kým sa cukor neroztopí, a potom pridáme rum.
  • Po vychladnutí korpus rozdelíme na tri diely – dva rovnako hrubé a jeden (stredný) o trošku hrubší.
  • Prvý tenký korpus polejeme pomarančovým nálevom tak, aby nám polovica nálevu zostala. Na korpus rozotrieme polovicu malinového džemu. Na džem položíme stredný hrubší korpus. Ten rovnomerne polejeme malinovým nálevom. Z malinového nálevu si odložíme bokom 3 PL. Korpus potrieme zvyšnou časťou malinového džemu. Naň položíme tretí diel piškótu, ktorý opäť polejeme pomarančovým nálevom. Rez následne mierne zaťažíme napríklad ½ kg zabaleného cukru a zachladíme aspoň na 6 hodín. Koláčik môžeme zaťažiť aj knihou, ktorú položíme na kus papiera na pečenie a následne na rez samotný.
  • Po vychladnutí potrieme vrchný korpus cukrovou polevou pripravenou zmiešaním malinového nálevu a práškového cukru. 
  • Následne môžeme hotový koláč nakrájať na rezy a dozdobiť lyofilizovanými malinami a pomarančovou kôrou.

Dobré rady na záver:

  • Podobne ako pri príprave iného korpusu môžete zistiť, či je cesto upečené, pomocou testu so špáradlom alebo špajdľou.
  • Dbajte na to, aby korpus dostatočne vsiakol nálev – iba tak docielite šťavnatosť výsledných punčových rezov. 
  • Zaťaženie koláča a jeho zachladenie dopomôže k lepšiemu spojeniu jednotlivých vrstiev a zabezpečí, že sa pri krájaní nebude oddeľovať. Preto neodporúčame tento krok vynechať. 
  • Dôležité je nechať rezy odležať v chladničke – ideálne počas noci, aby ste na druhý deň okúsili spojenie všetkých chutí a perfektnú vláčnosť pravého punčového rezu.
  • Cukrovú polevu dôkladne vymiešajte, aby nemala hrudky. Cukor pridávajte postupne, aby ste docielili správnu hustotu polevy. Nemá byť ani príliš riedka, ale ani príliš hustá, aby sa vám nerozotierala ťažko. 

Receptov na prípravu punčových rezov je skutočne veľa. Aký je ten váš, na ktorý rozhodne nedáte v kuchyni dopustiť? Podeľte sa s nami o vaše tipy na špeciálne suroviny alebo spôsoby prípravy. Budeme sa tešiť!

 

Komentáre

 
 

Podobné články