Ingrediencie

Kakaový korpus:

3 vajcia

90 g krupicového cukru

60 ml oleja

54 g hladkej múky

24 g holandského kakaa

Pudingový krém:

6 žĺtkov

580 ml mlieka

90 g kryštálového cukru

40 g zlatého klasu

250 g masla

70 g práškového cukru

Sneh:

6 bielkov

180 g krupicového cukru

*Z uvedeného množstva pripravíte približne 12 ks.

Oblíž prst

- 06.03.2023 10:30  

Sladký, no pritom nadýchaný a ľahučký zákusok. Jeho príznačný názov ho skutočne dokonalo charakterizuje. Vďaka svojej chuti – spojeniu kakaového korpusu, jemného vanilkového pudingu a sladkého snehu – je vhodný na špeciálne príležitosti, oslavy či sviatky. Patrí medzi tie zákusky, ktorými potešíte každého návštevníka. Inšpirujte sa naším receptom.

 

Postup:

 
  • Bielky s cukrom vyšľaháme do tuhej peny.
  • Opatrne primiešame žĺtky s olejom.
  • Nakoniec pridáme preosiatu múku a soľ. 
  • Cesto presunieme do obdĺžnikovej formy s rozmerom 20 × 30 cm a pečieme pri teplote 175 °C približne 25 minút

Kým korpus chladne, pripravíme si krém: 

  • Mlieko s cukrom dáme do hrnca a zohrievame, kým sa cukor nerozpustí
  • V druhej miske zmiešame žĺtky a zlatý klas a do zmesi prilejeme 2 PL zohriateho mlieka. Postup s jeho pridávaním zopakujeme ešte dvakrát. Toto pozvoľné pridávanie je potrebné pre vyrovnanie teploty zmesí. 
  • Nakoniec žĺtkovú zmes prelejeme k mliečnej a uvaríme hustý puding. 
  • Puding necháme vychladnúť. 
  • Zmäknuté maslo vyšľaháme s práškovým cukrom do svetlej peny a po lyžiciach za stáleho miešania pridávame puding. 
  • Pudingový krém nanesieme na kakaový korpus a dáme zachladiť. 

Medzitým pripravíme sneh:

  • Bielky s cukrom dáme do misy a vo vodnom kúpeli zohrievame, kým sa cukor nerozpustí a zmes nedosiahne 70 °C. Takto ju pasterizujeme.
  • Zmes vyšľaháme na pevný lesklý sneh a nanesieme na pudingový krém.
  • Necháme ešte aspoň 3 hodiny stuhnúť v chladničke.
  • Pred krájaním koláč ozdobíme nastrúhanou čokoládou.

Buchtová sladká dielňa radí: Vychladnutý puding poriadne premiešame na hladký krém, až potom pridávame k maslu. Korpus po vychladnutí prenesieme naspäť do formy a následne nanášame krém a sneh. Takto nám budú vrstvy pekne držať pokope.

Dobré rady na záver:

  • Ak sa vám pri pečení kakaový korpus nadvihol, môžete ho po vychladnutí zrezať, aby bol povrch cesta rovnomerný.
  • Vanilkový puding po uvarení prikryte potravinárskou fóliou, nevytvorí sa tak hrubšia vrstva navrchu.
  • Puding nedávajte do chladničky, pri miešaní krému by sa v ňom mohli urobiť hrudky. Mal by byť vychladnutý pri izbovej teplote.
  • Oblíž prst môžete posypať aj bielou čokoládou či kakaom.
 

Komentáre

 
 

Podobné články