Ingrediencie

Suroviny:

250 g dlhých piškót

Na plnku:

250 ml 33 % smotany na šľahanie

200 g kyslej smotany

250 g tvarohu

100 g práškového cukru

4 plátky želatíny

125 g čerstvých jahôd

Na dozdobenie:

125 g čerstvých jahôd

125 g čerstvých malín

125 g čerstvých čučoriedok

* Z uvedeného množstva pripravíte približne 12 porcií.

Ovocná šarlota

- 11.05.2023 11:00  

S jarou prichádza nová energia, chuť a sviežosť. Ako si toto obdobie vychutnať ešte viac? Ľahkými, sviežimi ovocnými zákuskami, medzi ktoré jednoznačne patrí aj ovocná šarlota. Smotana a piškóty, ktoré sú základom tohto receptu, tvoria neodolateľnú kombináciu. Vyskúšajte si ju pripraviť aj vy.

 

Postup:

 
  • Pripravíme si dlhé piškóty a formu na pečenie s priemerom 18 cm.
  • Boky a dno formy vystelieme piškótami. Tie, ktoré pôjdu po bokoch, budú poukladané dookola nastojato. 

Príprava krému:

  • Želatínu namočíme približne na 5 minút do studenej vody, aby napučala.
  • Smotanu zohrejeme a rozpustíme v nej napučanú želatínu. 
  • Túto zmes zmiešame s kyslou smotanou, tvarohom a práškovým cukrom. 
  • Na menšie kocky nakrájame 125 g jahôd a primiešame ich do smotanového krému.
  • Smotanový krém premiestnime do pripravenej formy vystlanej piškótami a dáme stuhnúť do chladničky aspoň na 8 hodín, najlepšie cez noc.
  • Šarlotu dozdobíme čerstvým ovocím – čučoriedkami, malinami a jahodami.

Buchtová sladká dielňa radí: Dlhé piškóty zrežeme, resp. zarovnáme na jednom konci, aby lepšie držali po bokoch formy.
 

Dobré rady na záver:

  • Namiesto klasickej želatíny môžete použiť aj rastlinnú alternatívu – agar (prírodný produkt, ktorý sa vyrába a získava z morských rias a slúži ako želatína; nájdete ho vo väčších supermarketoch alebo v obchodoch so zdravou výživou vo forme prášku či vločiek).
  • Do smotanovej zmesi môžete pridať vanilkový struk či bôby tonka. Jemná vanilková chuť v kréme v kombinácii s ovocím vynikne.
  • Ovocie použite podľa vlastného výberu a chuti. Ak máte radi exotickejšiu chuť, mangom, marakujou či ananásom nič nepokazíte.
 

Komentáre

 
 

Podobné články