Ingrediencie:

Korpus:

6 vajec

6 PL krupicového cukru

2,5 PL polohrubej múky

3 PL kakaa

2 PL oleja

½ ČL sódy bikarbóny

*Odporúčame použiť plech s rozmermi 30 × 22 cm.

Plnka:

250 ml mlieka

170 g strúhaného kokosu

1 ks vanilkový cukor

100 g práškového cukru

100 g masla

200 g krémového syra

marhuľový džem na potretie

Zamatová roláda s kokosovým krémom

- 18.10.2021 11:49  

Jemné, nadýchané kakaové cesto v kombinácii s lahodným kokosovým krémom si zamilujete. Prípravy sa nemusíte obávať, ľahučký piškótový korpus bude ochotne spolupracovať. Vyskúšajte recept na zamatovú kokosovú roládu.

 

Postup:

 
  • Oddelíme si bielky od žĺtkov. Bielky s cukrom vyšľaháme do tuhej peny. 
  • Medzitým si žĺtky spojíme s olejom. Žĺtkovú zmes zľahka spojíme s bielkovou penou a následne primiešame múku, kakao a sódu bikarbónu. 
  • Cesto prenesieme na rovný plech vystlaný papierom na pečenie. Cesto opatrne rozotrieme do obdĺžnikového tvaru tak, aby na výšku malo cca 1 cm. 
  • Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme cca 15 minút pri 180 stupňoch. 
  • Po upečení si korpus preklopíme opačnou stranou na cukrom jemne poprášený papier na pečenie a spodný papier na pečenie stiahneme. Následne necháme vychladnúť.
  • Krém: mlieko s vanilkovým cukrom dáme zovrieť a následne doň prisypeme strúhaný kokos. Necháme vychladnúť pri izbovej teplote.
  • Zmäknuté maslo s práškovým cukrom vymiešame do svetlej peny, primiešame krémový syr a nakoniec kokosovú zmes.
  • Korpus potrieme marhuľovým džemom v tenkej vrstve, rovnomerne naň rozotrieme kokosový krém a zrolujeme. 
  • Roládu zachladíme aspoň na 3 hodiny. Pred servírovaním ju posypeme kakaom a strúhaným kokosom.

Dobré rady na záver:

  • Pred rolovaním rolády nemusíte mať strach z nevydareného výsledku. Pomôcť si môžete tak, že ešte teplú roládu preložíte na navlhčenú, čistú kuchynskú utierku a následne na sucho (bez plnky) korpus zrolujete. Takto budete mať už vopred pripravený korpus, ktorý sa vám jednoduchšie podarí naplniť a zrolovať. Rovnako môžete prázdnu roládu ešte za tepla zatočiť aj s použitím papiera na pečenie. Niektoré gazdinky pred rolovaním prázdneho teplého korpusu pocukrujú kuchynskú utierku alebo papier na pečenie. Tento trik by tiež mal dopomôcť k ľahšej manipulácii s koláčikom. 
  • Dbajte na to, aby ste cesto rozotreli na pekáč rovnomerne. Piškót by nemal byť ani príliš tenký (môže sa trhať), ani príliš hrubý (môže sa ťažšie stáčať). 
  • Ak roládu pripravujete ako darček alebo pre hostí, po naplnení a zachladení odrežte nerovnomerné okraje. Takto docielite dokonalý výsledok. Kúsky nepodarkov položte na tanierik, uvarte si kávu a vychutnajte si váš výsledný produkt. 
  • Pri roládach je dôležité nezabudnúť na to, aby ste mali plnku vždy dobre vychladenú. Nie je nič horšie ako plniť roládu teplou plnkou. Tá sa vám roztečie a záchrana koláča bude nemožná.

Milí čitatelia, pečiete rolády radi, alebo pred nimi máte rešpekt? Máte overené triky, ako v kuchyni vyčariť vizuálne i chuťovo dokonalú roládu? Dajte nám vedieť! Tešíme sa na vaše rady.

 

Komentáre

 
 

Podobné články