Letná grilovačka: horúce tipy a recepty, s ktorými zažiarite

Ako správne grilovať

Na to, aby ste zvládli chutne ugrilovať mäso či zeleninu, nemusíte byť michelinskí šéfkuchári. Napriek tomu ste si už určite kládli otázku, ako správne grilovať. Grilovanie vyžaduje určité znalosti a zručnosti, ktoré vám pomôžu pri príprave jedla. Najviac sa však naučíte samotnou praxou, teda častým grilovaním. Len tak sa z vás môžu stať skutoční experti.

Čo by mal ovládať grilmajster:

  • Základy práce s grilom – ako ho rozpáliť, ako udržiavať správnu teplotu, kedy otvoriť a zatvoriť poklop grilu či ako gril vyčistiť.
  • Zásady hygieny pri varení – nekrájať hotové mäso tam, kde bolo predtým položené surové, a chrániť pripravené jedlo pred muchami a iným hmyzom.
  • Zásady bezpečnosti pri práci s ohňom – nenechávať gril bez dozoru, nepoužívať v jeho blízkosti horľaviny, zabrániť kvapkaniu tuku do ohňa.
  • Postup a čas prípravy rôznych surovín – inú teplotu a dĺžku grilovania potrebujú steaky či rebrá, inú zas údené klobásy alebo syry.
  • Rozdiel medzi priamym a nepriamym grilovaním – priame je rovno nad plameňom pri vysokej teplote, nepriame ďalej od zdroja pri strednej teplote.
  • Správne krájanie a servírovanie – krájať mäso naprieč vláknami, správne skombinovať mäso s omáčkami, nezabudnúť na osviežujúce nápoje.

Čo všetko sa dá grilovať

Pýtate sa, čo všetko môžete dať na gril? V skutočnosti sa fantázii medze nekladú a grilovať môžete takmer akýkoľvek druh mäsa, rýb, morských plodov, zeleniny, ovocia alebo pečiva. Pomocou korenín, byliniek a marinád ich ľahko premeníte na chuťovú bombu.

Z mäsa môžete okrem obľúbených klobások použiť hovädzinu na steaky či burgery, bravčovú krkovičku alebo rebierka, kuracie prsia, stehná aj krídla, celé ryby alebo filety, a ak ste odvážni, tak aj krevety alebo chobotnice.

Tú najlepšiu zeleninu na grilovanie isto nájdete vo vlastnej záhradke. Sezónne cukety, baklažány, paprika či kukurica chutia totiž najlepšie grilované. Môžete k nim pridať aj celé šampiňóny a kúsky cibule.

V prípade syrov treba byť obozretnejší a vybrať si len tie určené na gril (syry s bielou plesňou, oštiepky či halloumi) alebo zvoliť prípravu formou gratinovania (napr. grilovaná zelenina so zapečeným syrom) či raclette (syr roztavený na panvičke).

Nezabudnite ani na vegetariánov, vegánov či ľudí trpiacich intoleranciami a alergiami. Na grile im ľahko pripravíte marinované tofu, tempeh (fermentovaný sójový výrobok), prípadne seitan (náhrada mäsa zo pšeničného lepku), zeleninové burgery a fašírky či vegetariánske klobásky.

Chutné mäso na grile

Šťavnaté kúsky mäsa rozplývajúce sa na jazyku a rozvoniavajúce všade navôkol sú vrcholom každej grilovačky. Chcete, aby sa podarili? Pripravte si bravčové, kuracie alebo hovädzie mäso podľa našich receptov.

Grilované kuracie krídelká

Máme pre vás jednoduchý postup, ako správne grilovať kuracie krídelká, aby boli skutočne chrumkavé. Okrem toho vám poradíme, aká marináda sa na krídelká hodí najviac.

Prejdite na recept

Steak s ostrokyslou marinádou alebo omáčkou

Máte ho radi medium rare, medium alebo well done? Naučte sa s nami, ako správne pripraviť steak, ako dlho sa robí a ako zvládnuť celú prípravu doma na vlastnom grile.

Recept doplníme ingrediencie a zaciatok postupu

Šalát s grilovanými karamelizovanými broskyňami a kúskami grilovaných rebierok

Mäso nemusí byť len kalorickou bombou. Prekvapte hostí a pripravte im grilované rebierka tak, ako ich nepoznajú – v kombinácii so šalátom, s ovocím a s tou správnou marinádou na rebierka.

Suroviny:

Na rebierka

cca 1 kg

bravčových rebier

2 PL

oleja

1

menšia cibuľa

50 g

trstinového cukru

1 PL

červenej papriky

2 ČL

sušeného cesnaku

1 PL

worcesterskej omáčky

5 PL

kečupu

1 ČL

horčice

soľ

Na šalát

4

broskyne

4 ČL

krupicového cukru

2 PL

masla

200 g

fety

cherry paradajky

gélový balzamikový ocot

rukola

Dezerty ako stvorené na grilovačku

Každá správna grilovačka potrebuje na záver aj sladkú bodku. Potešte všetky maškrtné jazýčky a pripravte dokonalý dezert na grilovačku. Máme pre vás jednoduché recepty, ktoré zvládne aj cukrársky amatér.

Jahodové tiramisu

Ako preniesť do svojej záhrady kúsok Talianska? Predsa s pomocou legendárneho tiramisu! Namiesto tradičného receptu však tentoraz skúste našu sviežu jahodovú verziu.

Suroviny:

500 g

mascarpone

200 g

krupicového cukru

4

žĺtky

500 g

jahôd

2

vanilkové cukry

kôra z 1 citróna

dlhé piškóty

hrsť lyofilizovaných jahôd

Grilované ovocie s ochutenou ricottou priamo z grilu

Vedeli ste, že sladký dezert môžete pripraviť aj priamo na grile? Stačí vám na to čerstvé ovocie a trocha cukru. Grilované ovocie s čerstvým syrom si zamiluje aj ten, kto neobľubuje koláče.

Prejdite na recept

Domáce limonády a osviežujúce nápoje

Horúce počasie a ešte horúcejší gril si pýtajú trochu osvieženia. V tomto prípade najlepšie schladí ľadový nápoj. Poradíme vám, ako si jednoducho pripraviť domáce limonády a mojito s ovocím a bylinkami. Ak potrebujete popoludní svoju kávu, skúste ju nahradiť ľadovou.

Domáce mojito s marhuľami a mätou

Mojito patrí ku klasickým miešaným drinkom. Tentoraz si ho však dajte vo sviežej marhuľovej verzii. Vyskúšajte náš recept na domáce mojito s marhuľami.

Suroviny:

10

väčších marhúľ

50 g

trstinového cukru

2

limetky

hrsť mäty

sóda

ľad

Domáca uhorkovo-citrónová limonáda s bazalkou

Domáca uhorková limonáda v kombinácii s citrónom ponúka dokonalé letné osvieženie. Zachutí deťom aj dospelým.

Suroviny:

1

uhorka hadovka

70 g

trstinového cukru

2

citróny

1

limetka

2

stonky bazalky

sóda

ľad

Domáca ľadová káva

Kto by mal chuť na teplú kávu v slnečnom počasí? Radšej ju vymeňte za nadýchané ľadové frapé. Pripravte si ho podľa nášho receptu na našľahané frapé.

Suroviny:

5 PL

instantnej kávy

5 PL

trstinového cukru

5 PL

vriacej vody

200 ml

mlieka

vanilková zmrzlina

Omáčky ku grilovanému mäsu

Pomocou omáčok a dresingov môžete zvýrazniť chuť rôznych druhov mäsa a vytvoriť ďalšiu vrstvu zážitku. Omáčka ku grilovanému mäsu mu dodá šťavnatosť, sviežosť, pikantnosť alebo krémovosť. Poradíme vám, aké omáčky a doplnky vytvoria ten najlepší kontrast k mäsu.

Domáca BBQ omáčka

Omáčka na barbecue je tradičným doplnkom grilovaných jedál a fastfoodových špecialít. Vedeli ste však, že si ju môžete pripraviť aj sami? Domáca omáčka na BBQ chutí ako žiadna iná.

Domáca sriracha alebo chili omáčka

Milujete pálivé jedlá alebo pestujete čili papričky? V tom prípade by na vašom stole nemala chýbať poctivá omáčka sriracha alebo chilli omáčka. Máme recept, s ktorým bude chutiť ako originál.

Prejdite na recept

Karamelizovaná cibuľka

Táto sladkastá príloha dokáže urobiť aj z obyčajného mäsa chuťovú bombu. Chrumkavá karamelizovaná cibuľa sa najlepšie hodí k steakom, burgerom, hotdogom alebo syrom.

Prejdite na recept

Džemy z vlastnej záhradky

Možno to bude znieť netradične, ale ovocné džemy sa skvelo hodia k mnohým grilovaným jedlám. Sladkosť ovocia totiž dokáže doplniť slanú, údenú alebo korenistú chuť mäsa. Prinášame vám recepty na poctivý domáci džem.

Malinový džem bez jadierok s tymianom

Pre svoju osviežujúcu sladkokyslú chuť patrí malinový džem k tým najobľúbenejším. Zdokonaľte ho pomocou byliniek. Ak vám prekážajú drobné jadierka, poradíme vám, ako ich odstrániť. Pripravte si ho podľa nášho receptu na malinový džem bez jadierok.

Jahodový džem s rebarborou

Je skvelý nielen na palacinky, ale aj ku grilovaným syrom. Stačí spojiť jahody s kryštálovým cukrom a lahodný jahodový džem je na svete. Ak mu chcete dodať trochu sviežosti, skombinujte ho s rebarborou. Pripravte si ho podľa nášho receptu na jahodovo-rebarborový džem.

Čerešňový džem s čokoládou a mätou

Bohatá chuť a rubínová farba robia z čerešňového džemu skutočný klenot. Ďalší level chuti mu dodá čerstvá mäta. Najlepšie sa bude hodiť k pečenému bravčovému mäsu, divine či hovädzine. Pripravte si ho podľa nášho receptu na čerešňový džem s čokoládou a mätou.

Ako správne grilovať zeleninu

A čo tak vegetariánska grilovačka? Grilovaná zelenina je prekvapivo chutná a zároveň jednoduchá na prípravu. Stačí dodržať niekoľko zásad, vďaka ktorým bude šťavnatá, jemne opečená a prirodzene sladká bez vysušenia alebo pripálenia.

Aká zelenina je vhodná na grilovanie? K tradičným druhom patrí cuketa, baklažán, paprika, kukurica, cibuľa, šampiňóny či cherry paradajky. Menej bežnou, no zaujímavou voľbou je aj fenikel, špargľa alebo tekvica hokaido.

Rady, ako pripraviť zeleninu:

  • Krájajte ju na rovnomerné, nie príliš hrubé kúsky.
  • Potrite ju olivovým alebo slnečnicovým olejom a okoreňte. Nebojte sa ani cesnaku či citróna.
  • Soľte až po upečení.
  • Použite grilovaciu mriežku alebo tácku.
  • Grilujte na strednom plameni.

Tipy na vonkajšie hry pre deti aj dospelých

Grilovačka by nemala byť len o jedle, ale aj o poriadnej zábave. Pripravte si preto niekoľko vonkajších aktivít, do ktorých sa môžu zapojiť veľkí aj malí. Pokiaľ predpoveď počasia nevyzerá najlepšie, majte v zálohe aj spoločenské hry či interiérové činnosti. Ak je krásne počasie, vyskúšajte niektoré z týchto hier:

Hľadanie pokladu

Nakreslite mapku alebo vytvorte sériu indícií , ktoré povedú k pokladu. Náročnosť zvoľte podľa vekovej skladby hostí. Môžete skryť jednu väčšiu vec alebo viac malých (napríklad sladkosti), prípadne zvoliť zábavnú tému.

Spikeball

Spikeball je svižná hra pre štyroch hráčov, pri ktorej sa loptička odráža od kruhového trampolínového pletiva. Je to výborná aktivita na trávnik alebo do záhrady podporujúca tímovú spoluprácu a reflexy. Hra je prenosná a ľahko sa nastavuje, čo ju robí ideálnou na spontánne letné zábavy.

Pickleball

Pickleball je dynamická raketová hra vhodná do veľkých záhrad či na ihriská. Kombinuje prvky tenisu, bedmintonu a stolného tenisu. Hrá sa na menšom ihrisku s nízkou sieťou, čo ju robí prístupnou pre deti aj dospelých. Minulý rok sa v zahraničí tešila obrovskej obľube, keď ju hrali milióny ľudí.

Vodná vojna

Počas horúcich dní nič neosvieži lepšie ako studená voda. Navyše to môže byť aj skvelá zábava. Na vodnú vojnu si pripravte vodné striekacie pištole alebo malé balóniky naplnené vodou. Rozdeľte sa do tímov, postavte si barikády a strieľajte. Viac zásahov vyhráva.

Petang

Táto francúzska spoločenská hra zabaví celú rodinu. Stačí vám súprava gúľ na petang a rovná hracia plocha (cca 10 × 3 m). Ideálna je piesková, štrková alebo hlinená, no poslúži aj trávnik. V hre ide o to, kto hodí svoje hracie gule najbližšie k menšej drevenej guľke.

Preťahovanie lanom

Pripravte si silné lano a nájdite rovný povrch, napríklad trávu či ihrisko. Rozdeľte hostí do dvoch vyrovnaných skupín (vekom, váhou, pohlavím). Tímy sa postavia na konce lana, ktorého stred je na zemi označený čiarou. Tím, ktorý prvý pretiahne súpera za čiaru, vyhráva.

Trendy vo výzdobe na záhradnú párty

Leto je ideálnym obdobím na rôzne oslavy a večierky. Aj obyčajnú grilovačku môžete šmahom premeniť na štýlovú garden-párty, na ktorú nikto nezabudne. Čo budete potrebovať?

Okrem jedla a pitia aj poriadnu výzdobu. Výzdoba na záhradnú párty pritom vôbec nemusí byť drahá. Stačí zapojiť kreativitu a použiť to, čo už doma máte. Prinášame vám niekoľko inšpirácií.

Nápady na výzdobu na záhradnú párty:

  • Záhradné osvetlenie. Na dosiahnutie magickej atmosféry použite svetelné reťaze, lampáše, solárne lampy či svietniky.
  • Kvetinové aranžmány. Natrhajte do vázy čerstvé kvety zo záhrady, vytvorte girlandy z eukalyptu či viniča alebo na stôl umiestnite bylinky v kvetináčoch (bazalka, rozmarín, oregano či mäta rozvoňajú priestor a navyše sa dajú použiť pri grilovaní).
  • Textilné detaily. Ozdobte stôl obrusom a servítkami v ladiacich farbách, na stoličky umiestnite sedáky alebo vankúše, prípadne na prístrešok zaveste efektné závesy či baldachýny.
  • Efektné prestieranie. Pohrajte sa s prestieraním a pozdvihnite jednoduché taniere na nový level vďaka vlastnoručne vyrobeným menovkám a servítkam ozdobeným špagátom a vetvičkami byliniek.
  • Recyklované dekorácie. Použite staré zaváraninové poháre ako svietniky alebo vázičky na kvety, prípadne vytvorte efektné girlandy z farebného papiera či kúskov látky.

Na čo nezabudnúť, aby sa grilovačka podarila

Spoľahlivé recepty na grilované špeciality a nápoje už máte. Čo ešte chýba? Aby letná akcia dopadla podľa vašich predstáv, je potrebné myslieť aj na tie najmenšie detaily. Prinášame vám preto niekoľko extra tipov.

Tipy, na čo myslieť:

  • Ochrana proti hmyzu. Zaobstarajte repelenty, sviečky proti komárom a ochranné sieťky na prikrytie jedla.
  • Ochrana pred slnkom. Umiestnite slnečníky, striešku alebo závesy proti slnku a majte poruke opaľovací krém.
  • Osvetlenie. Myslite na zdroj svetla pre prípad, že sa zotmie (napr. lampáše, solárne svetlá, sviečky).
  • Dostatok paliva. Pripravte si dostatok uhlia, brikiet, dreva alebo plynu – podľa toho, aký typ grilu máte.
  • Ľad. V predstihu dajte zamraziť vrecká s ľadom alebo nádobky na ľad a vychladiť nápoje.
  • Čistý gril. Uistite sa, že gril, rošt a náčinie na grilovanie sú čisté a pripravené na okamžité použitie.
  • Načasovanie. Dobre si naplánujte prípravu všetkých jedál (napr. marinovanie, krájanie mäsa a zeleniny či príprava šalátu).
  • Atmosféra. Nezabudnite na hudbu, reproduktory, svetielka či spoločenské hry, ktoré zabezpečia dobrú náladu.
  • Hygienické potreby. Majte poruke dostatok papierových utierok a vlhčených obrúskov na utretie nečistôt z recyklovaného papiera.
  • Odpad. Pri grilovaní vzniká množstvo odpadu, preto si vopred pripravte vrecia na separovanie smetí, aby ste zbytočne nezaťažili životné prostredie.
  • Jednorazový riad. Ak si chcete uľahčiť následné upratovanie, kúpte jednorazové taniere, tácky, poháre a príbory z recyklovaných materiálov, ktoré berú ohľad na planétu.

Veríme, že vďaka našim overeným receptom a užitočným radám bude vaša letná grilovačka nezabudnuteľným zážitkom. Zdieľajte ich na svojich sociálnych sieťach a nezabudnite nás označiť.