S jeseňou prichádza aj sezóna sladkých a šťavnatých hrušiek. Je čas naplno si užiť dary záhrady a vytvoriť niečo lákavé bez toho, aby ste trávili hodiny v kuchyni. Ak hľadáte jednoduchý dezert zo sezónneho ovocia, skúste hruškový koláč z lístkového cesta, ktoré vytvorí zlatistý a chrumkavý základ, kým hrušky preliate karamelom ho premenia na jesennú symfóniu chutí.
Ingrediencie
- 1 lístkové cesto
Puding:
- 300 ml mlieka
- 1 balíček vanilkového pudingu
- 2 PL krupicového cukru
Vrchná (hrušková) vrstva:
- 2 PL masla
- 2 hrušky
- 3 PL krupicového cukru
- ½ ČL škorice
Karamelová poleva:
- 150 g krupicového cukru
- 2 PL vody
- 110 ml smotany na šľahanie
- 30 g masla
Na ozdobu:
- mandľové lupienky
Postup:
Príprava pudingu:
- V menšej miske dobre rozmiešajte pudingový prášok s ⅓ mlieka.
- Zvyšné mlieko dajte zovrieť s krupicovým cukrom. Pomaly doň vlejte pripravenú pudingovú zmes a uvarte hustý puding.
- Prikryte ho potravinovou fóliou, aby sa na povrchu nevytvorila koža. Nechajte chladnúť.
Príprava hruškovej vrstvy:
- Hrušky umyte, zbavte jadrovníka a nakrájajte na plátky.
- Pridajte krupicový cukor a škoricu a premiešajte.
- Poduste do mäkka na masle a nechajte vychladnúť.
- Do okrúhlej formy s priemerom 20 cm vložte lístkové cesto. Prečnievajúcu časť orežte.
- Naspodok opatrne navrstvite vlažný vanilkový puding a naukladajte dusené hrušky. Lístkové cesto s hruškami pečte v rúre vyhriatej na 220 stupňov 20 – 25 minút.
Príprava karamelu:
- Na prípravu karamelu dajte do panvice krupicový cukor a vodu, premiešajte a zahrievajte bez miešania, kým cukor neskaramelizuje.
- Pomiešajte. Keď je zmes jantárová, za stáleho miešania pomaly prilejte smotanu. Pozor na stúpajúcu horúcu paru, ktorá sa uvoľní po reakcii s tekutinou.
- Dôkladne rozmiešajte a pridajte maslo.
- Ak máte radi nezvyčajné kombinácie, vyskúšajte slaný karamel – zmes stačí doplniť o ½ ČL soli. Pre sladký karamel zas postačí ¼ ČL škorice.
- Vychladnutý koláčik podávajte s tvarohom alebo šľahačkou, prelejte (slaným) karamelom a posypte mandľovými lupienkami.

Dobré tipy na záver:
- Dôležitý je správny výber hrušiek. Vyberte si pevné, ale zrelé kúsky. Príliš mäkké ovocie by sa pri pečení rozpadlo a pustilo priveľa vody.
- Pred pečením kraj koláčika potrite rozšľahaným vajíčkom, aby získal krásny zlatistý odtieň.
- Okrem karamelovej polevy môžete dezert po upečení posypať i práškovým cukrom.
- Mandľové lupienky opražte nasucho na panvici – získajú intenzívnejšiu chuť a tú správnu chrumkavosť.
- Koláč môžete obmieňať podľa chuti – vanilkový puding vymeňte za inú príchuť, prípadne hrušky za jablká, slivky či iné pevnejšie ovocie.
- Neviete sa nabažiť hrušiek? Vyskúšajte aj náš obrátený hruškový koláč, na jazyku sa rozplývajúci hruškový koláč s čokoládou alebo jemný hruškový cheesecake.
Hruškový koláč s lístkovým cestom je dôkazom, že najlepšie veci v živote sú často tie najjednoduchšie. Využite teda to najlepšie zo sezóny a vytvorte dezert, ktorý rozvonia celý váš domov a poteší každého, kto ho ochutná. Užívajte si vôňu a chuť prichádzajúcej jesene v každom hlte.
Zdieľať