Rýchly recept na hruškový koláč z lístkového cesta

Uložiť
Prihláste sa pre možnosť uloženia receptu Close

S jeseňou prichádza aj sezóna sladkých a šťavnatých hrušiek. Je čas naplno si užiť dary záhrady a vytvoriť niečo lákavé bez toho, aby ste trávili hodiny v kuchyni. Ak hľadáte jednoduchý dezert zo sezónneho ovocia, skúste hruškový koláč z lístkového cesta, ktoré vytvorí zlatistý a chrumkavý základ, kým hrušky preliate karamelom ho premenia na jesennú symfóniu chutí.

Ingrediencie

  • 1 lístkové cesto

Puding:

  • 300 ml mlieka
  • 1 balíček vanilkového pudingu
  • 2 PL krupicového cukru

Vrchná (hrušková) vrstva:

  • 2 PL masla
  • 2 hrušky
  • 3 PL krupicového cukru
  • ½ ČL škorice

Karamelová poleva:

  • 150 g krupicového cukru
  • 2 PL vody
  • 110 ml smotany na šľahanie
  • 30 g masla

Na ozdobu:

  • mandľové lupienky

Postup:

Príprava pudingu:

  • V menšej miske dobre rozmiešajte pudingový prášok s ⅓ mlieka.
  • Zvyšné mlieko dajte zovrieť s krupicovým cukrom. Pomaly doň vlejte pripravenú pudingovú zmes a uvarte hustý puding.
  • Prikryte ho potravinovou fóliou, aby sa na povrchu nevytvorila koža. Nechajte chladnúť.

Príprava hruškovej vrstvy:

  • Hrušky umyte, zbavte jadrovníka a nakrájajte na plátky.
  • Pridajte krupicový cukor a škoricu a premiešajte.
  • Poduste do mäkka na masle a nechajte vychladnúť.

  • Do okrúhlej formy s priemerom 20 cm vložte lístkové cesto. Prečnievajúcu časť orežte.
  • Naspodok opatrne navrstvite vlažný vanilkový puding a naukladajte dusené hrušky. Lístkové cesto s hruškami pečte v rúre vyhriatej na 220 stupňov 20 – 25 minút.

Príprava karamelu:

  • Na prípravu karamelu dajte do panvice krupicový cukor a vodu, premiešajte a zahrievajte bez miešania, kým cukor neskaramelizuje.
  • Pomiešajte. Keď je zmes jantárová, za stáleho miešania pomaly prilejte smotanu. Pozor na stúpajúcu horúcu paru, ktorá sa uvoľní po reakcii s tekutinou.
  • Dôkladne rozmiešajte a pridajte maslo.
  • Ak máte radi nezvyčajné kombinácie, vyskúšajte slaný karamel – zmes stačí doplniť o ½ ČL soli. Pre sladký karamel zas postačí ¼ ČL škorice.
  • Vychladnutý koláčik podávajte s tvarohom alebo šľahačkou, prelejte (slaným) karamelom a posypte mandľovými lupienkami.

Dobré tipy na záver:

  • Dôležitý je správny výber hrušiek. Vyberte si pevné, ale zrelé kúsky. Príliš mäkké ovocie by sa pri pečení rozpadlo a pustilo priveľa vody. 
  • Pred pečením kraj koláčika potrite rozšľahaným vajíčkom, aby získal krásny zlatistý odtieň.
  • Okrem karamelovej polevy môžete dezert po upečení posypať i práškovým cukrom
  • Mandľové lupienky opražte nasucho na panvici – získajú intenzívnejšiu chuť a tú správnu chrumkavosť. 
  • Koláč môžete obmieňať podľa chuti – vanilkový puding vymeňte za inú príchuť, prípadne hrušky za jablká, slivky či iné pevnejšie ovocie. 
  • Neviete sa nabažiť hrušiek? Vyskúšajte aj náš obrátený hruškový koláč, na jazyku sa rozplývajúci hruškový koláč s čokoládou alebo jemný hruškový cheesecake.

Hruškový koláč s lístkovým cestom je dôkazom, že najlepšie veci v živote sú často tie najjednoduchšie. Využite teda to najlepšie zo sezóny a vytvorte dezert, ktorý rozvonia celý váš domov a poteší každého, kto ho ochutná. Užívajte si vôňu a chuť prichádzajúcej jesene v každom hlte.

Zdieľať