Ingrediencie

Na cesto:

3 vajcia

100 g práškového cukru

160 g masla

230 g polohrubej múky

10 g kypriaceho prášku

štipka soli

štipka mletej vanilky

kôra z ½ biocitróna

* Odporúčame použiť plech s rozmermi 20 × 30 cm.

Bielková pena:

125 g čerstvých černíc

125 g čerstvých červených alebo čiernych ríbezlí

170 g krupicového cukru

1 PL kukuričného škrobu

1 KL citrónovej šťavy

* Množstvo vystačí na približne 24 menších kúskov.

Černicovo-ríbezľový koláč s penou

- 12.07.2023 11:00  

Osviežujúci černicovo-ríbezľový koláč s bielkovou penou kombinuje bohatú chuť černíc a kyslých ríbezlí so sladkým snehom. Vanilkový korpus s nádychom citrónovej kôry všetky chute dokonale vyváži a koláč sa rozplýva na jazyku. Kontrast týchto chutí z neho robí ideálnu voľbu na letné osvieženie. Pripravte si ho s nami podľa nášho receptu.

 

Postup:

 
  • Zmäknuté maslo s práškovým cukrom a vanilkou vymiešame do svetlej peny. 
  • Do zmesi po jednom primiešame 3 žĺtky.
  • Nakoniec primiešame preosiatu múku, kypriaci prášok, štipku soli a citrónovú kôru. 
  • Pripravené cesto vylejeme na plech s rozmermi 20 × 30 cm, ktorý sme vopred vymastili maslom a vysypali múkou. Pečieme približne 15 – 20 minút pri 180 °C. 

Medzitým pripravíme bielkovú penu:

  • Bielky z 3 vajíčok šľaháme na miernych otáčkach do polotuha a potom k nim po lyžiciach pridávame krupicový cukor. Nakoniec pridáme citrónovú šťavu aj škrob a šľaháme do tuhej, lesklej peny. 
  • Do pripravenej peny zľahka primiešame černice a ríbezle. Takto pripravenú zmes nanesieme na upečený korpus. 
  • Koláč dáme ešte dopiecť na 15 minút pri 160 °C.
  • Pred podávaním ho necháme úplne vychladnúť.

Buchtová sladká dielňa radí: Všetky suroviny by mali mať izbovú teplotu, aby sa s nimi čo najlepšie pracovalo.

Dobré rady na záver:

  • Ak chcete, aby koláč vyzeral ešte luxusnejšie, pripravte ho do okrúhlej formy.
  • Kyslejšie ovocie vyváži sladkú chuť bielkovej peny. Ak nemáte dostatok černíc alebo ríbezlí, môžete použiť iba jeden druh ovocia. Vynikajúco bude chutiť aj s jostami.
  • Ak máte v záhrade prebytok ovocia a neviete, čo s ním, inšpirujte sa našimi tipmi na jeho spracovanie.

Koláč s černicami a ríbezľami s bielkovou penou je len jednou z možností, ako využiť prebytok ovocia. Aký dezert s ovocím si v lete najradšej pripravujete vy?

 

Komentáre

 
 

Podobné články