Veľký manuál vianočného pečenia

- 09.12.2021 10:15

Vianočné pečivo je neodmysliteľnou súčasťou Vianoc a jeho vôňa rozliehajúca sa celým príbytkom patrí k adventnej atmosfére. Receptov máte dozaista mnoho, my vám však poradíme, ako si pečenie rozvrhnúť tak, aby ste ho mali hotové v pokoji a včas. A k tomu vám predstavíme pár šikovných trikov, ako vianočné pečivo uskladniť, aby vydržalo čo najdlhšie

Štedrý deň sa rýchlo blíži, mnohí už plánujú, akými druhmi pečiva svojich blízkych tento rok pohostia. Niekto stavia na osvedčenú klasiku, iní sa nebránia ani rôznemu experimentovaniu. V každom prípade sa však vyskytuje zásadná otázka – kedy začať piecť, aby bolo pečivo na Vianoce čo najlahodnejšie? Zatiaľ čo niektoré druhy sa oplatí pripravovať už koncom novembra či počas 1. adventného týždňa, iné sú chutné len pár dní po tom, čo zazrú svetlo sveta.

1. adventný týždeň

Úplne ako prvé príde na rad pečenie medovníčkov, perníčkov a zázvorníkov. S prípravou cesta by bolo vhodné začať ešte koncom novembra. Cesto by sme totiž mali nechať odležať aspoň dva dni v chladničke. V tomto období je vhodný čas aj na pečenie vianočnej štóly, ktorá sa necháva odležať 2 – 4 týždne. Skôr než štólu zabalíme pred uskladnením, musíme ju 1 – 2 dni nechať odpočinúť na vzduchu, v opačnom prípade by mohla zaplesnivieť.


2. adventný týždeň

Týždeň po upečení medovníčkov sa môžeme pustiť do prípravy marokánok, medvedích labiek, vanilkových rožtekov a taktiež ďalších „suchých“ druhov pečiva (teda bez krémov a náplní), ktorým svedčí dlhé prevlhnutie. Minimálne by sme mali začať aj s druhmi plnenými marmeládou, ako sú linecké koláčiky a ich rôzne obmeny, orechové sušienky podobné lineckým atď.

V tomto týždni rovnako môžeme začať piecť laskonky, trubičky, žĺtkové a bielkové pečivo. Nezabúdajme na to, že sa koláčiky stále len pečú a uchovávajú na ďalší postup. V druhom týždni ich ešte neplníme žiadnym krémom, pretože hrozí, že by sa do Vianoc znehodnotil. Upiecť tiež môžeme snehové pusinky a kokosky, plnené oriešky, išelské tortičky. Aj pri týchto druhoch platí, že ich ešte neplníme.

3. adventný týždeň 

Správna doba na plnenie a zlepovanie najrôznejších druhov pečiva. Môžeme sa bez obáv pustiť do šľahania maslových krémov, pozliepať laskonky, kakaové kolieska a košíčky a doladiť všetky pripravené druhy pečiva do finálnej podoby. Pokiaľ chceme košíčky zdobiť aj čerstvým ovocím, tento krok si ponecháme až na deň pred Štedrým dňom. V polovici decembra je ideálny čas začať aj s plnením marmeládových druhov, aby do sviatkov dobre odležali a chute sa prepojili.


TIP: S posypom múčkovým cukrom ešte vydržte, ten by iba zbytočne zvlhol a mnoho okrasy by neurobil.

Týždeň pred Štedrým dňom

Posledný týždeň pred Štedrým dňom je čas venovať sa nepečeným druhom. Na to už máme dostatok zvyškov – polámané kúsky a zvyšné krémy, ktoré využijeme napríklad na osie hniezda či rumové a „rafaelo“ guľky. Snehové pečivo vlastne nepotrebuje žiadny čas na odležanie, najchutnejšie je čerstvé, kedy je krehké. Preto ho odporúčame piecť až bližšie k 24. decembru.

Pár dní pred začiatkom Vianoc takisto pripravujeme rolády, torty a ďalšie druhy obsahujúce veľké množstvo masla, ktoré v plnkách neprechádza tepelnou úpravou. Ak by sme ich pripravovali zbytočne skoro, mali by tendenciu vysychať. Krémové zákusky a torty či nepečené cukrovinky pripravujeme až na koniec – tesne pred alebo počas Štedrého dňa.


Rovnako je to aj s vianočkou, ktorá je rozhodne najlepšia v deň upečenia, prípadne ešte tak na druhý deň. Ideálne je teda začať ju piecť až na Štedrý deň.

Uskladňujeme (nielen) vianočné pečivo

  • Aby sa nám vône nezmiešali, uchovávame každý druh zvlášť.
  • Pečivo vždy uskladňujte až po úplnom vychladnutí.
  • Vianočnú štólu po odležaní najlepšie uchovávame v kameninovej nádobe, ktorú prikryjeme vlhkou utierkou.
  • Medovníčky naskladáme do krabice, pridáme k nim na polovicu prekrojené jablká a uložíme na chladné a vlhké miesto, najlepšie do špajzy, komory či na balkón.
  • Na uskladnenie koláčikov môžeme použiť sklenené dózy, plastové, plechové alebo polystyrénové škatule. Na to, aby pečivo zvlhlo a zmäklo (vanilkové rožky, medovníky, perníky, linecké koláčiky), sú vhodné kartónové/papierové škatule vyložené papierovými obrúskami alebo hodvábnym papierom.
  • Naopak, krehké a nepečené pečivo potrebuje sucho.
  • Jemné pečivo, ktoré sa ľahko láme, ukladáme vo vrstvách oddelených pergamenovým papierom.
  • Ak nemáme dostatok dóz či škatúľ na uskladnenie pečiva, môžeme ho uchovávať aj v smaltovaných hrncoch alebo veľkých sklenených či kameninových nádobách.
  • Na uskladnenie kokosiek sa najlepšie hodí papierové vrecko.
  • Pečivo, ktoré má zostať chrumkavé, uložíme do uzatvárateľnej dózy na suché miesto.
  • Pečivo zdobené čokoládou by malo zostať na suchom chladnom mieste, nie však v mraze. Čokoláda by popraskala a zosivela.
  • Múčniky z lístkového alebo kysnutého cesta sú najchutnejšie čerstvé. Kúsky, ktoré zvýšili, môžeme o 1 až 2 dni ešte raz zapiecť, no len ak nemajú polevu.
  • Ak musíme koláč upiecť deň vopred, ešte poloteplý ho zabalíme do alobalu. Na druhý deň nik nespozoruje, že je z predchádzajúceho dňa
  • Zamrazovať môžeme iba pečivo, ktoré nie je plnené krémom z masla a pudingu, ten totiž zvyčajne neprežije (ani pri správnom skladovaní) dlhšie než 7 – 10 dní.
  • Na kratšiu dobu môžeme zamrazovať aj pripravené cestá.

Záhada na záver: Medovník alebo perník?

Vedeli ste, že? 
Medovníky sa objavovali už v starom Egypte, Grécku alebo Ríme. Nevyzerali ako tie naše, pripomínali skôr chlebíky alebo pagáče sladené medom. Z Talianska sa dostali cez Nemecko a Belgicko až na naše územie a do severnej Európy. Stáročiami sa ich výroba skvalitňovala, receptúry sa menili, až sa dospelo k dnešnému zloženiu cesta, ktoré sa môže líšiť podľa regiónov.
Perník je tvrdšie medové pečivo s korením, ktorého zloženie môže byť rôzne (mleté čierne korenie, zázvor, škorica, klinčeky). Perník údajne získal názov podľa mletého čierneho korenia, v češtine ,,pepř“, z toho „peprník“ až k nášmu dnešnému ,,perník“. V angličtine používajú pomenovanie ,,ginger bread“ (po našom zázvor), u nás známejšie ako zázvorníky.


Počas sviatočného obdobia môže byť skvelé tráviť čas so svojimi blízkymi pri pečení koláčikov. Väčšina rodín toho zvykne upiecť viac, ako je možné hneď zjesť, pretože majú radi, keď môžu nejaké cukrovinky rozdať rodinným členom či návšteve.

A my vám prajeme, aby ste si prípravu vianočnej atmosféry vrátane pečenia užili v pokoji, bez zbytočného stresu, a k štedrovečernej tabuli zasadli zdraví, šťastní a plný radosti.

 

Komentáre

 
 

Podobné články