Pečenie na Vianoce: veľký manuál receptov, tipov a trikov

Obsah:

Prinášame vám overené recepty na tradičné i moderné koláčiky, ale aj užitočné rady, ako si pečenie správne naplánovať, ako pečivo pekne ozdobiť a následne uskladniť. Poďte si spolu s nami vyhrnúť rukávy, uviazať zástery a vrhnúť sa do práce.

Kedy začať piecť na Vianoce

Vianočných receptov je neúrekom a každá poctivá gazdinka chce do sviatkov upiecť čo najviac druhov. Otázkou je, ako si pečenie správne naplánovať. Všetky koláče totiž majú svoje špecifiká – niektoré sú trvanlivé, iné musia stihnúť zmäknúť a ďalšie je potrebné piecť tesne pred Vianocami.

Ani vy sa v tom neviete vyznať? Našťastie pre vás máme malý ťahák, ktorý vám s plánovaním pomôže. Poradíme vám, kedy čo piecť na Vianoce a čomu venovať jednotlivé adventné týždne – kedy piecť medovníky, kedy začať piecť vianočné pečivo, kedy plniť vianočné koláče a ako ich uskladniť.

1. adventný týždeň

Ako prvé prichádza na rad pečenie korenistého pečiva, teda perníkov a zázvorníkov, aby stihlo do Vianoc zmäknúť. S prípravou je vhodné začať ešte koncom novembra, približne 4 týždne pred sviatkami.

V tomto období je vhodný čas aj na pečenie vianočnej štóly, ktorá sa necháva odležať 2 až 4 týždne. Skôr než štólu pred uskladnením zabalíte, je potrebné nechať ju 1 až 2 dni odpočinúť na vzduchu, v opačnom prípade by mohla splesnivieť.

Vianočná štóla by mala pár dní odpočívať na vzduchu.

2. adventný týždeň

V druhom adventnom týždni sa môžete pustiť do prípravy marokánok, medvedích labiek, vanilkových rožtekov a ďalších suchých, teda neplnených koláčov, ktorým prospeje dlhé prevlhnutie. Môžete začať aj drobným pečivom plneným marmeládou, ako sú linecké koláčiky a ich obmenyorechové, makové, kokosové či citrónové linecké sušienky.

V tomto týždni môžete piecť aj laskonky, trubičky, žĺtkové alebo bielkové pečivo. Upiecť môžete aj kokosky, plnené oriešky, medvedie labky či išelské tortičky. Nezabúdajte však na to, že koláčiky sa v tomto týždni ešte len pečú, ale neplnia. V opačnom prípade by sa mohli do Vianoc pokaziť. Tento krok preto príde na rad až v treťom adventnom týždni.

Recept na plnené oriešky

Na uskladnenie koláčikov môžete použiť sklenené dózy, plastové, plechové alebo polystyrénové škatule. Na to, aby pečivo zvlhlo a zmäklo (vanilkové rožteky, linecké koláčiky), sú vhodné kartónové/papierové škatule vystlané papierovými obrúskami alebo hodvábnym papierom.

3. adventný týždeň

Konečne nastáva ten správny čas na plnenie a zlepovanie najrôznejších druhov pečiva. Môžete preto bez obáv šľahať maslové krémy, zlepovať laskonky, kakaové kolieska či košíčky a dolaďovať všetky pripravené druhy pečiva na finálnu podobu.

Ak chcete košíčky zdobiť aj čerstvým ovocím, tento krok si nechajte až na deň pred Štedrým dňom. V polovici decembra je ideálny čas začať aj s plnením marmeládových druhov (napríklad lineckého pečiva), aby sa stihli do sviatkov dobre odležať.

Týždeň pred Štedrým dňom

Posledný týždeň pred Vianocami je načase venovať sa nepečeným druhom. Môžete použiť zvyšky z pečenia – polámané kúsky pečiva a zvyšné krémy, z ktorých sa dajú vytvoriť napríklad nepečené úliky, rumové guľky či rafaelo.

Snehové pečivo, ako napríklad snehové pusinky, snehové rožky alebo kokosky, nepotrebuje žiadny čas na odležanie. Najchutnejšie je totiž, keď je čerstvé a krehké. Preto ho odporúčame piecť čo najbližšie k 24. decembru.

Pár dní pred začiatkom Vianoc môžete pripravovať aj rolády, torty, parížske rožky a ďalšie druhy obsahujúce veľké množstvo masla a iných mliečnych produktov, ktoré neprechádzajú tepelnou úpravou.

Krémové zákusky preto pripravujeme až tesne pred Štedrým dňom. Rovnako je to aj s vianočkou alebo kysnutým závinom, ktoré najlepšie chutia v deň pečenia.

Tradičné vianočné recepty

Recepty na vianočné pečivo sa v mnohých rodinách dedia z generácie na generáciu. Podľa nich piekli už naše mamy aj staré mamy a akoby mávnutím čarovného prútika nás dokážu preniesť do detstva. Upečte si spolu s nami tradičné aj menej tradičné vianočné recepty, ako napríklad medovníky, linecké pečivo, medvedie labky či kokosové salónky.

Mäkké medovníky

Plnené aj neplnené, s cukrovou alebo čokoládovou polevou, s orieškami či cukrovým zdobením atď. Jednoducho vianočná klasika, ktorá nesmie chýbať na žiadnom sviatočnom stole. Navyše medovníky sú nielen chutné, ale môžete si nimi aj ozdobiť stromček či adventný veniec.

Ak aj vy máte recept, ktorý vyžaduje ich niekoľkotýždňové mäknutie a nie vždy sa to podarí, vyskúšajte náš overený, s ktorým budú mäkké okamžite.

Mäkké medovníky uložené na tanieri.

Suroviny

  • 550 g hladkej múky
  • 100 g práškového cukru
  • 1 PL kakaa
  • 2 PL perníkového korenia
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 2 vajcia
  • 250 g medu
  • 100 g masla
  • bielok na potretie

Vyskúšať recept

Zdobenie medovníkov

Už ste niekedy skúšali zdobiť medovníčky? Možno si vravíte, že to vyzerá zložito. Tak ako všetko, aj zdobenie si vyžaduje iba opätovné skúšanie. No dôležité je nezačať komplikovane. Na zdobenie si vyberte tie najjednoduchšie tvary, napríklad srdiečko, stromček či hviezdu.

Zdobenie medovníka cukrárskym vreckom.

Ak si chcete osvojiť pohyb a precíznosť pri zdobení, najskôr vyskúšajte jednoduché zdobenie, napríklad bodky a čiarky, prípadne obkreslenie siluety alebo plné výplne.

Na bielkovú polevu na zdobenie budete potrebovať iba bielok, práškový cukor, škrob a citrónovú šťavu.

TIP

  • Stredne hustá poleva sa používa na tvorbu okrajov, bodiek a detailov.
  • Redšia poleva sa používa na vypĺňanie vzorov alebo polievanie medovníkov.

Zdobenie je skvelý spôsob, ako sa zabaviť s rodinou a podporiť deti v ich kreatívnom vyžití. Pripravte sa na zdobenie, všetky tipy nájdete v článku o zdobení medovníkov.

Linecké pečivo

Toto krehké maslové pečivo patrí k najtradičnejším vianočným receptom. Jeho pôvod siaha do 17. storočia do rakúskeho mesta Linz, kde vznikla legendárna linecká torta (Linzertorte). Práve tá sa stala predchodkyňou drobného lineckého pečiva plneného džemom.

Linecké koláčiky by mali byť krehké a jemné.

1. Príprava

Linecké pečivo je dôkazom toho, že tie najlepšie veci sú z jednoduchých surovín. Na prípravu lineckého cesta totiž stačia len 3 diely hladkej múky, 2 diely masla a 1 diel práškového cukru. Často sa pridáva aj žĺtok, vanilka alebo citrónová kôra. Hotové cesto treba nechať odležať v chlade aspoň 1 až 2 hodiny.

2. Chladenie

Nestíhate piecť a zaujíma vás, ako dlho vydrží linecké cesto v chladničke? Zabalené v potravinárskej fólii ho tam môžete skladovať 3 až 5 dní. Pred rozvaľkaním ho však nezabudnite nechať povoliť pri izbovej teplote. Cesto môžete aj zmraziť, a to na 2 až 3 mesiace. V takom prípade ho však nechajte pomaly rozmraziť v chladničke.

3. Pečenie

Aby boli linecké koláčiky naozaj krehké a lahodné, je dôležité vedieť, ako dlho piecť linecké cesto. Pri pečení stačí sledovať farbu, ktorá by mala dosiahnuť svetlozlatistý nádych. Ak je pečivo príliš bledé, je nedopečené. Ak sú okraje veľmi tmavé alebo je pečivo hnedé, je prepečené príliš a môže mať horkú chuť.

4. Plnenie a zdobenie

Ako zdobiť linecké koláčiky, aby boli nielen chutné, ale aj lákavé na pohľad? Ak ste zástancami klasiky, stačí jednotlivé tvary zlepiť kyslastým džemom – ideálny je napríklad ríbezľový alebo malinový. Dokonalý zasnežený efekt dosiahnete, keď ozdobené pečivo posypete práškovým cukrom.

Ak chcete modernejšiu verziu, môžete linecké zlepiť aj nutellou, pistáciovým krémom alebo citrónovým krémom lemon curd. Na finálne zdobenie môžete použiť bielu, mliečnu alebo tmavú čokoládu, prípadne aj lyofilizované ovocie a oriešky.

5. Skladovanie

Ako uskladniť hotové linecké koláčiky? Najlepšie je uložiť ich do plechovej krabičky alebo inej vzduchotesnej nádoby a skladovať v suchej a chladnej miestnosti, napríklad v špajze alebo pivnici. Niektorí ľudia skladujú linecké pečivo aj v chlade na balkóne. Takto uskladnené vydrží 2 až 4 týždne.

Rôzne linecké kolieska

Makové vianočné koláče

Mak. Buď ho milujete, alebo sa mu vyhýbate. Koláče a dezerty s makom patria medzi klasiku stredoeurópskej vianočnej kuchyne. Hlavnú rolu v nich hrá bohatá maková náplň alebo posýpka, ktorá dodáva pečivu typickú arómu.

Mak je stará a všestranná kuchynská surovina. Vedeli ste, že existuje viacero druhov maku – nielen modrý, ale aj biely alebo hnedý?

Maková štrúdľa s jablkami

Makové vianočné koláče majú na Slovensku mnoho podôb. K tým najtradičnejším patria maková štrúdľa alebo makový kysnutý koláč, vianočný štedrák, makové šúľance a opekance s makom. Upečte si tieto makové dobroty spolu s nami.

Vianočný štedrák so štyrmi plnkami

Vianočný štedrák uložený na tanieri.

Tradičný kysnutý koláč, ktorý sa pečie 24. decembra. Symbolizuje hojnosť, preto je aj jeho náplň naozaj bohatá. Pozostáva zo štyroch plniek – makovej, orechovej, tvarohovej a lekvárovej.

Existuje viacero spôsobov, ako ho pripraviť. Môžete si upiecť – na plech či ako závin – štedrák z lineckého cesta alebo štedrák z piškótového cesta. Vyskúšajte s nami ten klasický z kysnutého cesta so štyrmi plnkami krok za krokom.

Prejsť na recept

Makové vianočné recepty

Orechové vianočné koláče a zákusky

Podobne ako mak, aj orechy sú počas Vianoc symbolom hojnosti, plodnosti a zdravia. Sú preto základom orechových koláčov, ktoré sa pečú na sto spôsobov.

K tým najtradičnejším surovinám patria, samozrejme, vlašské orechy, ale vo vianočných receptoch nájdete aj lieskové oriešky, mandle, kokos či pistácie. V receptoch dajte prednosť domácim orechom a kvalitným orechom z lokálnych zdrojov.

Orechy sú základom obľúbených sviatočných koláčikov, ako sú išelské kolieska, grilážky, orechové laskonky, medvedie labky, plnené oriešky, parížske rožky alebo vanilkové rožky.

Išelské tortičky s orechovou plnkou

Táto tradičná rakúska sladkosť pochádza z kúpeľného mestečka Bad Ischl, od ktorého je odvodený aj jej názov. Skladá sa z krehkého pečiva, kakaovej alebo orechovej náplne, ríbezľového džemu a čokolády. Je veľmi jednoduchá na prípravu a skvele nahradí keksíky z obchodu.

Suroviny

  • 300 g hladkej múky
  • 150 g práškového cukru
  • 150 g mletých vlašských orechov
  • 220 g masla

Na plnku:

  • 5 PL hustého marhuľového lekváru
  • 250 g mletých vlašských orechov

Na polevu:

  • 150 g horkej čokolády
  • 100 g masla

Vyskúšať recept

Vianočné recepty s orechmi

Sviatočné rezy a krémové zákusky

Popri krehkých trvanlivých koláčikoch nezabudnite ani na krémovejšie zákusky. Hrozí totiž, že drobné suché pečivo zjete ešte skôr, ako príde Štedrý večer. Vtedy vytiahnete z chladničky bohato plnené rezy a zachránite Vianoce.

K tým najtradičnejším, ktoré stoja za trochu extra námahy, jednoznačne patria sviatočné medové rezy, orechovo-medové rezy, žĺtkové rezy s orechmi či dobošový rez. Deti potešia čokoládové šuhajdy, kokosky alebo šamrole a žiadna návšteva určite neodmietne legendárny oblíž prst. Všetky tieto zákusky pripravte pár dní pred Vianocami.

Luxusné šamrole plnené kávovým krémom.

Krémové rezy a zákusky

Moderné vianočné recepty

Žiada sa vám tradičné vianočné pečenie trochu ozvláštniť? Inšpirujte sa trendmi zo zahraničia. Z USA k nám prišli nezvyčajné koláčiky, tzv. crinkles, ktoré sú na povrchu krásne popraskané a vnútri mäkučké a lahodné. Vyskúšajte klasické čokoládové crinkles, prípadne ich varianty s pomarančovou príchuťou či red velvet v krásnej vianočnej červenej farbe.

Brusnice sú najmä v zahraničí obľúbené zimné ovocie, z ktorého si môžete pripraviť nielen šťavnatý čaj, ale aj brusnicové cookies alebo brusnice obalené v cukre. Ich sladko-kyslá chuť vás príjemne prekvapí. Vyskúšajte si ich pripraviť podľa nášho jednoduchého postupu. Budete potrebovať iba čerstvé brusnice, vodu a cukor.

Video na brusnice v cukre

Určite ste už počuli o talianskom vianočnom koláči panettone. No počuli ste aj o šťavnatej panettone torte s krémom z mascarpone, s likérom a dezertným vínom? Vyskúšajte túto panettone tortu pre dospelých.

Ako uskladniť vianočné pečivo

Tie najlepšie recepty na krásne Vianoce s blízkymi už teda máme, no ako všetky tieto dobroty uskladniť, aby vydržali a dokončili svoj proces prípravy?

Máme pre vás užitočné tipy:

  1. Aby sa vône nezmiešali, uchovávame každý druh zvlášť.
  2. Pečivo vždy uskladňujme až po úplnom vychladnutí.
  3. Krehké a nepečené pečivo potrebuje sucho.
  4. Pečivo, ktoré má zostať chrumkavé, uložíme do uzatvárateľnej dózy na suché miesto.
  5. Jemné pečivo, ktoré sa ľahko láme, ukladáme vo vrstvách oddelených pergamenovým papierom.
  6. Ak nemáme dostatok dóz či škatúľ na uskladnenie pečiva, môžeme ho uchovávať aj v smaltovaných hrncoch alebo vo veľkých sklenených či kameninových nádobách.
  7. Na uskladnenie kokosiek sa najlepšie hodí papierové vrecko.
  8. Pečivo zdobené čokoládou by malo zostať na suchom a chladnom mieste, nie však v mraze. Čokoláda by popraskala a zosivela.
  9. Ak musíme koláč upiecť deň vopred, ešte čiastočne teplý ho zabalíme do alobalu. Na druhý deň nik nespozoruje, že je z predchádzajúceho dňa.
  10. Zamrazovať môžeme iba pečivo, ktoré nie je plnené krémom z masla a pudingu. Ten totiž zvyčajne nevydrží (ani pri správnom skladovaní) dlhšie než 7 až 10 dní. Na kratší čas môžeme zamrazovať aj pripravené cestá.

Vianočné pečenie s deťmi

Či už po celý rok poslúchali, alebo nie – práve vďaka deťom môžeme opätovne prežívať tie magické vianočné okamihy. Pomôžte im objaviť čaro sviatkov a zapojte ich do vianočných príprav. Pečenie s deťmi síce znamená viac času stráveného prípravou, no zároveň aj viac času stráveného s nimi.

Zapojte deti do vianočného pečenia.

Deti milujú robiť to, čo dospelí, stačí aktivity prispôsobiť ich veku. Tým najmenším dajte plastelínu, z ktorej môžu pripravovať svoje koláčiky, škôlkarov už môžete zapojiť do prípravy guľôčok, do plnenia medvedích labiek alebo vykrajovania medovníkov. Školákov je možné postupne zapájať aj do váženia surovín, prípravy krémov či zapisovania receptov do vlastného receptára.

Deti milujú tvorenie, preto ak aj zvyčajne medovníky nezdobíte, ponúknite im túto aktivitu. Budete prekvapení, kam ich unesie ich predstavivosť.

Viac tipov na pečenie s deťmi

Vianočné jedlá a tradície

Ak, naopak, radi experimentujete a hľadáte závan exotiky, vyskúšajte kostarické tamales alebo islandské chlebové placky s ornamentmi.

Zdieľať